Muis en Toetsenbord


De muis
Enter en Cancel zijn de meest voorkomende handelingen. AutoCAD vraagt voor alle handelingen een bevestiging met Enter. Enter werkt ook als Repeat voor het laatst gebruikte commando. Vroeger, toen muizen drie gelijke knoppen hadden, werd de middelste knop gebruikt voor Enter en de rechter voor Cancel. Dat was een prima concept. Rechtsclicken
Bij de opkomst van Windows verdween de derde muisknop. De rechter muisknop (vroeger de middelste) heeft een speciale functie gekregen. Met ‘rechts clicken’ open je allerlei menu’s en informatiebars, afhankelijk van waar de cursor zich bevindt. Deze knop is dus ‘contextgevoelig’. In AutoCAD had de tweede muisknop de Enterfunctie. Enter heb je in AutoCAD voortdurend nodig: voor het bevestigen van eigenlijk alle commando’s en subcommando’s en voor het herhalen van het laatst gebruikte commando. Nu is de standaardinstelling van AutoCAD dat de rechtermuisknop nog steeds gebruikt kan worden voor het bevestigen van commando’s maar niet meer als ‘Repeat’ voor de laatst gebruikte functie. Wanneer je boven het tekenveld zit en er is geen commando actief, dan krijg je met de rechtermuisknop het zogenaamde ‘Shortcutmenu’ te zien. Hierin vind je o.a. Repeat en Cancel. Verder staan er op het Shortcutmenu alleen maar functies die je overal elders kunt oproepen en die beslist niet onder de rechter muisknop hoeven te zitten. Gebruikers die gewend zijn aan de klassieke functie van de Enterknop, zullen die tussenstap als zeer hinderlijk ervaren. Het is een aanslag op je productiviteit.
Gelukkig kun je de oude functie van de tweede knop herstellen. Dat gaat als volgt:
Schrijf op de commandline: ‘OP’ (options)
Je krijgt het shortcutmenu.
Kies ‘User preferences’.
Kies ‘Right-Click Customization
Onder Defaultmode: Kies voor ‘repeat Last Command’
Onder Edit Mode: Kies voor ‘repeat Last Command’
Onder Command Mode: Kies voor Enter
Sluit af met ‘Apply & Close.

De scrollbutton
De gangbare hedendaagse muizen hebben weer drie knoppen, maar op een andere manier dan vroeger. De middelste knop is tegelijk het scrollwieltje. In AutoCAD is dat bijzonder nuttig. Je kunt met het scrollwieltje in- en uitzoomen. Door het wieltje als knop te gebruiken, schakel je de PAN-functie in. Je hebt zo op een heel directe manier toegang tot de navigatiemogelijkheden.
Vanuit AutoCAD kunnen je de muiswielknop twee verschillende functies geven met de systeemvariabele Mbuttonpan:
0 = Osnap override menu
1 = Pan
Het is sterk aan te raden om Mbuttonpan altijd op 1 te zetten. Het Osnap override menu kun je veel beter permanent met een toolbar op het scherm zetten.

Cancel
De Cancel-functie heb je beduidend minder nodig dan de Enter-functie. Toch blijft het jammer dat er geen knop meer over is voor Cancel. Als tekenaar zul je nu bijna voortdurend met je linkerhand boven de Esc-knop zitten.
Het zou AutoCAD sieren als je bij het programma een muis met drie knoppen kreeg volgens het oude concept. Op de totaalprijs van het programma maakt het maar een heel klein onderdeel uit van de kosten.

Muis met meer knoppen
Tegenwoordig zijn er volop muizen te krijgen met meer knoppen. Waarschijnlijk dankzij de game-industrie. Bij zulke muizen wordt software meegeleverd waarmee je de knoppen naar eigen inzicht kunt programmeren. Je zou een van de extra knoppen kunnen gebruiken voor Cancel. Zo heel veel schiet je er niet mee op. De extra knoppen zijn niet handig geplaatst. Ze zitten aan de linker kant van de muis. Om ze te bedienen moet je je duim verzetten. Als de extra knoppen onder je ringvinger en je pink zaten, had je er veel meer aan. Die vingers hangen nu ongebruikt naast je muis.

muisknoppen definiëren
Met de muisdefininities in de CUI kun je helemaal niets. De muisinstellingen die je daar aantreft kloppen ook niet. Kennelijk zijn ze niet bedoeld voor de muisknoppen, mogelijk wel voor een tabletpuck.

Het toetsenbord
Het blijft vreemd dat de moderne tekenaar gedoemd is om te tekenen met een toetsenbord dat afkomstig is van typemachines zoals die werden uitgevonden in de 19e eeuw. Dat daarop nog altijd de Caps Lock zit, die al tot heel wat ergernis heeft geleid, wijst er wel op hoe hardnekkig bepaalde conventies in stand blijven. Het toetsenbord voor de computer heeft wel een aantal extra knoppen gekregen, waaronder de functietoetsen. Ook op dit punt is er weinig flexibiliteit. Er zijn toetsenborden op de markt met een aantal extra (meestal kleine) knoppen. Zolang die niet algemeen worden ingevoerd, heeft het weinig zin om daarop in te spelen bij het maken van programma’s. Het is zeker zo dat het moderne beeldscherm de mogelijkheid biedt voor talloze virtuele knoppen, toch hebben knoppen op het toetsenbord voordelen, al was het maar omdat het goed is voor je ogen om niet continu volkomen op het beeldscherm gefocust te blijven.
Onder DOS kon je vrij gemakkelijk de functietoetsen programmeren naar je eigen behoefte. Onder Windows is dat lastig, zo niet onmogelijk geworden.

Functietoetsen
De functietoetsen worden door AutoCAD nog steeds gebruikt, maar ze worden ook nog steeds slecht benut. Het lijkt erop dat er min of meer willekeurig een paar functies aan zijn toegekend. De meeste daarvan staan ook op de onderste balk van het tekenscherm.

F1 - Help
Als beginnend tekenaar zul je die knop vaak gebruiken, maar later heb je hem nauwelijks nog nodig. Een knop op de Quick acces werkbalk (helemaal bovenaan) is voldoende voor deze functie.

F2 - Text-Window
Dit voegt heel weinig toe. Het enige voordeel is dat je een heleboel tekst tegelijk ziet, terwijl je onderaan het scherm maar drie regels tegelijk in beeld krijgt. Je kunt onderaan ook meer ruimte maken door met de muis de scheidingslijn tussen het tekstveld en het tekenveld te verschuiven.

F3 - TOGGLE Object Snap
Zit ook op de onderste balk. Hiermee schakel je permanente snaps in (of uit).
Soms komt het hele Osnap-menu tevoorschijn. Dit gebeurt als er geen enkele Osnap staat ingesteld.
Als er wel een Osnap staat ingesteld, kun je het osnap-menu bereiken via de commandoregel (typ ‘osnap’ op de commandoregel) of via het muismenu: /Snap Overrides/Osnap Settings.

F4 - Toggle 3D Object Snap

F5 - Toggle Isoplane
Dit is alleen voor heel specifiek tekenwerk. De functietoets kan beter voor iets anders gebruikt worden. Net als Snap en Grid zou Isoplane op de onderste balk kunnen staan.

F6 - Toggle Dynamic UCS

F7 - Toggle Grid
Het ruitjespatroon van Grid ziet er beter uit dan de stippeltjes van vroeger.
Overigens, het nut van Grid heb ik nooit gezien. Ik zou daar dan ook zeker geen functietoets voor reserveren. Grid staat ook op de balk onderaan. Dat lijkt me meer dan voldoende.

F8 - Toggle Ortho
Staat ook op de onderste balk

F9 - Toggle Snap
Wil je iets met Grid kunnen doen, dan heb je Snap nodig. Je zou Snap en Grid kunnen combineren. Omdat ik het nut van Snap-Grid niet echt zie, zou deze functietoets beter voor iets anders gebruikt kunnen worden. Snap staat ook op de balk onderaan. Dat lijkt me meer dan voldoende.

F10 - Toggle Polar tracking
Als Ortho, maar dan ook voor alle hoeken met een veelvoud van 15 graden.

F11 - Toggle Object Snap tracking
Staat ook op de onderste balk.

F12 – Blanco

Het ziet er niet naar uit dat je de functietoetsen kunt herprogrammeren, althans niet met de Customizer van AutoCAD.