Temsi

Temsi gold jarenlang als het goedkopere alternatief voor Meccano. Het leek er veel op: exact dezelfde maten en dezelfde kleuren. Veel onderdelen waren identiek aan die van Meccano. Bij nadere bestudering viel al snel op dat het assortiment beperkter was. Een opmerkelijk verschil was verder dat de strips en de montageplaten van Temsi aanmerkelijk dikker waren dan die van Meccano. Dat was eerder een nadeel dan een voordeel. De strips van Meccano zijn stevig genoeg en je hoeft minder rekening te houden met de materiaaldikte.
Temsi is ooit met een bepaalde opzet begonnen en daar is in de loop der jaren vrijwel niets aan veranderd. Het aantal onderdelen is steeds hetzelfde gebleven. De inhoud van de dozen bleef gelijk en het modellenboek is nooit uitgebreid. De Temsimotor is wel veranderd. Oorspronkelijk was dat een vrij groot ding dat tussen twee speciaal daarvoor gemaakte montageplaten zat. Het drukwerk heeft ooit een beperkte modernisering doorgemaakt, maar in grote lijnen is ook dat gelijk gebleven.
Temsi is net als Meccano in de loop van de jaren zeventig in de versukkeling geraakt. Begin jaren negentig was er een kleine revival van de metalen constructiebouwdozen. Meccano kwam terug, met beperkt, maar blijvend succes. Bart Smit probeerde het met Construction en Temsi deed een poging tot een doorstart. De aloude dozen met de bekende inhoud lagen weer in de winkels, met een iets gemoderniseerde presentatie. Het was van korte duur. Er werd kennelijk erg weinig van verkocht, want het materiaal lag korte tijd later met flinke kortingen in de uitverkoop.