Het Energiebedrijf
De gasfabriek begint in 1848 met de productie. Het is daarmee de eerste stedelijke gasfabriek van Nederland. Het wordt de fabriek die het zwaarst zijn stempel zal zetten op de ruimte en het aanzien van de Langegracht. Het is tevens de enige industrie die ook op heden op deze locatie nog aanwezig is. Economisch doet de gasfabriek het goed. Dat is ook niet zo moeilijk, want concurrentie is er niet.
Er worden voortdurend panden in de omgeving aangekocht voor uitbreiding van de gasfabriek. In 1900 is het de beurt aan Volmolensteeg 1,3,5,7 en 9, Lijsterpoort 1, Prinsensteegje 4 en 6, Langegracht 114. Behalve aan uitbreiding van de gasfabriek wordt nu ook gedacht aan de bouw van een elektrische centrale. Die komt er inderdaad en hij wordt in 1907 in werking gesteld.
![]()
Het terrein van het energiebedrijf verandert voortdurend van aanzien. In 1952-1953 wordt een nieuwe centrale gebouwd met een schoorsteen van 80 meter hoog. Door de introductie van aardgas in de jaren zestig is opeens veel minder ruimte nodig. De opslagterreinen voor steenkool worden niet meer gebruikt. Op het vrijgekomen gebied komt het Huigpark en het Stadsbouwhuis. Ook de gashouders aan de overkant van de Maresingel zijn niet meer nodig. Het slopen wordt jarenlang uitgesteld vanwege de hoge kosten. In 1980 bouwt het energiebedrijf een nieuw kantoorpand. In 1981 wordt het in gebruik genomen. Het oude kantoorpand wordt afgebroken. In de jaren tachtig wordt gewerkt aan stadsverwarming voor de Stevenshof. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van de restwarmte van de vernieuwde elektrische centrale. De nieuwe centrale wordt in 1986 in gebruik genomen. In 1989 wordt het EBR (Energiebedrijf Rijnland) omgevormd tot een nieuw nutsbedrijf dat ook de watervoorziening verzorgt. De nieuwe naam is EWR (Energie en Watervoorziening Rijnland). In 1999 neemt Nuon diverse regionale energiebedrijven over waaronder het EWR. De leverantie van water wordt daarna weer door een apart bedrijf verzorgd. Er zouden plannen zijn om de centrale te sluiten als de stadsverwarming verzorgd wordt met restwarmte uit het het Rotterdamse havengebied. Als datum is 2020 genoemd, maar dat zal zeker niet gehaald worden. Onduidelijk is zelfs of er wel echt plannen zijn om de centrale te sluiten. |